Als S(B)O-school kun je het SWV op drie manieren betrekken. Je kunt de TLV laten verlengen (in duur en met dezelfde bekostigingscategorie), een OT aanvragen (bestaande TLV aanpassen vanwege andere bekostigingscategorie of een ander type specialistisch onderwijs) of je kunt een consultvraag stellen aan je contactpersoon.

 

1. TLV verlengen

Er is al een TLV en die wil je in duur verlengen binnen dezelfde bekostigingscategorie. Let op: bij de aanvraag van een andere bekostigingscategorie, vraag een OT aan. Dit valt niet onder een verlenging.

 

Vóór de beoordeling – de aanvraag

Stuur per leerling die een TLV verlenging nodig heeft de volgende documenten aan het secretariaat van onze centrale organisatie (via de blauwe knop hieronder):

1) De NAW gegevens van de leerling waarvoor een TLV verlenging wordt aangevraagd. Graag de emailadressen van ouders- en verzorgers toevoegen.
2) Een OPP met daarin recente informatie over de leerling, de geboden ondersteuning met een evaluatie en een onderbouwing voor de verlenging TLV. Indien uit het OPP duidelijk wordt dat ouders akkoord zijn met de verlenging en het OPP ondertekend is, hoeft je geen aparte toestemmingsverklaring aan te leveren.
Ons secretariaat verwerkt de aanvragen van de leerlingen in ons systeem, met een dossiernummer.

Stuur de aanvraag veilig naar ons toe; gebruik de onderstaande knop.

Aanvragen voor een verlenging van de TLV dienen uiterlijk op 19 april 2024 bij ons binnen zijn.

N.B. De pilotscholen vereenvoudigde bekostiging kunnen alleen nog een TLV laag krijgen. Stel, je hebt een leerling met een TLV midden of hoog die einde dit schooljaar afloopt dan heb je een andere bekostigingscategorie nodig en vraag je een OT aan en geen TLV verlenging. Een dergelijke OT aanvraag wordt verkort afgehandeld en je kunt bij deze leerlingen volstaan met bovenstaande documenten.

 

Verstuur de aanvraag/aanvragen voor de TLV-verlenging

 

De beoordeling

Een onderwijsadviseur van het SWV beoordeelt per school de aanvragen en stelt de deskundigenadviezen op. Indien er nog vragen zijn, zal de onderwijsadviseur deze vragen verzamelen en in één keer per mail of telefonisch met de intern begeleider/zorgcoördinator van de S(B)O school bespreken. Tot dat moment hoef je niets te doen.

 

Na de beoordeling

De onderwijsadviseur legt de deskundigenadviezen voor aan de directeur-bestuurder. De directeur-bestuurder geeft de toelaatbaarheidsverklaring af (uiterlijk aan het einde van huidig schooljaar 2023-2024). Het secretariaat van het SWV verstuurt tot slot de deskundigenadviezen en toelaatbaarheidsverklaringen naar de ouders en de school.

 

2. OT aanvragen

Wanneer je voor een leerling denkt aan een andere vorm van onderwijs waar een andere TLV voor nodig is, vraag dan een OT aan. Het Samenwerkingsverband zal op basis van de aangeleverde informatie beoordelen of er op verkorte wijze een andere TLV kan worden afgegeven of dat er een OT met betrokkenen moet plaatsvinden om gezamenlijk de onderwijsbehoefte verder in kaart te brengen en mee te denken over een passende onderwijsvorm.

Wat doet het SWV?

  • Op basis van de aangeleverde informatie beoordelen we of er op verkorte wijze een andere TLV kan worden afgegeven of dat er een OT met betrokkenen moet plaatsvinden om gezamenlijk de onderwijsbehoefte verder in kaart te brengen en mee te denken over een passende onderwijsvorm.
  • Als er een verschil in visie is tussen de gewenste onderwijsvorm van ouders en van de school, formuleren we een onafhankelijk schooladvies op basis van de beschikbare informatie over de leerling. Als het nodig is geven we de bijpassende toelaatbaarheidsverklaring af.  
  • We kunnen adviseren over de hoogte van de bekostigingscategorie en geven indien nodig de bijpassende toelaatbaarheidsverklaring af.
  • We stellen indien nodig de betrokkenen kritische vragen over de ondersteuning die eerder is ingezet.

Dit is wat het SWV van de S(B)O scholen verwacht:

  • Ouders zijn goed meegenomen door school. Zij zijn op de hoogte van de ondersteuning die is geboden en (on)mogelijkheden van de school in het bieden van een passend aanbod aan hun kind. School heeft ouders betrokken door de cyclische gespreksvoering en het mee laten lezen en aanvullen op het handelingsplan.
  • Ouders weten welke hulpvraag wordt gesteld aan het SWV en zijn op de hoogte van de rol van het SWV.
  • School heeft de eigen expertise, die van het bestuur en/of expertisecentrum optimaal benut en ingezet om tegemoet te komen aan de hulpvraag van de leerling en de ouders.
  • School levert een overzichtelijk dossier aan bij het SWV. 
  • School heeft een advies geformuleerd over passend onderwijs voor de leerling dat met ouders is besproken.

Rechtstreekse aanmelding van een kind bij het SO/SBO:

Het komt voor dat een ouder zijn of haar kind dat nog niet naar school gaat rechtstreeks bij een SO of SBO school aanmeldt. Als SO of SBO school heb je vanaf het moment van aanmelding de zorgplicht. Dat betekent dat je als school de verplichting hebt om informatie over het kind te verzamelen en te beoordelen of jouw school of een andere school, vorm van onderwijs of zorg passend is. Wanneer je denkt aan een vorm van gespecialiseerd onderwijs waar een TLV voor nodig is, vraag je bij ons een OT aan.

Welke documenten zijn nodig:

Welke documenten en informatie nodig zijn voor een aanvraag, verschilt per type aanvraag. Je vindt hier een overzicht.  Daarnaast is  een formulier met algemene gegevens nodig.

Stuur de aanvraag veilig naar ons toe; gebruik de onderstaande knop. Je contactpersoon van het SWV zal beoordelen of de aanvraag verkort kan worden afgehandeld met de afgifte van een nieuwe TLV of dat het nodig is dat het SWV aansluit bij een OT.

 

Verstuur de aanvraag voor een OT 

 

 

3. Consultvragen

Heb je als S(B)O-school een adviesvraag? Heb je behoefte aan iemand die mee denkt over een passend aanbod? Twijfel je of het handig is dat het SWV aansluit bij een OT? Neem dan via 'stel je (consult)vraag' op deze website contact op met jouw contactpersoon. Samen kunnen jullie afstemmen wat de beste stap is.

Bekijk alle scholen op de kaart

banner boven footer