Elk jaar komen er nieuwe kinderen naar Amsterdam die de eerste jaren van hun leven in een ander land zijn opgegroeid. Net als uw kind. Sommigen gaan in Nederland zelfs voor het eerst naar school. Uw kind moet in korte tijd heel veel leren. Over een nieuw land met een andere cultuur, andere omgangsvormen en een andere taal.

Speciaal voor deze kinderen zijn er nieuwkomersgroepen. Daar werken ervaren en goed opgeleide leerkrachten, die ervoor zorgen dat uw kind zich zo snel mogelijk thuis voelt in Amsterdam. Want als je je thuis voelt kun je beter leren. Voor een goede start en opleiding is het beheersen van de Nederlandse taal heel belangrijk.

Dit wil ik graag weten

Meld uw kind eerst aan bij een basisschool. Ook als u of uw kind (nog) geen verblijfsvergunning heeft. De directeur van de school kan u meer informatie geven over de nieuwkomersgroep en u verder begeleiden. Neem een kijkje op de schoolwijzer van de Gemeente Amsterdam, of op ons eigen overzicht van álle scholen in Amsterdam en Diemen. Kies een school op de kaart, of gebruik de filters. Als u een school open klikt, dan ziet u de website staan. 

De Gemeente Amsterdam heeft ook een flyer gemaakt, met informatie over het onderwijs/schoolsysteem in Nederland.

Uw kind leert lezen en schrijven in het Nederlands. Dat gebeurt in een kleine groep van 12 tot 15 leerlingen, waardoor jouw kind zich snel op zijn/haar gemak voelt. De leeftijden variëren van 6 tot 12 jaar. Als uw kind 4 of 5 jaar is, kan het naar een gewone onderbouwgroep.

Als uw kind naar een nieuwkomersgroep gaat, kost dit niets. Wel zijn er de normale kosten die op alle scholen gelden, zoals de ouderbijdrage en overblijfkosten.

Zoek je school

banner boven footer