Veel ouders van groep 8 leerlingen vragen zich af hoe zij hun kind kunnen helpen om het goed voor te bereiden op de overstap naar het voortgezet onderwijs. Kun je bijvoorbeeld vooraf bij scholen voor voortgezet onderwijs gaan kijken? En wanneer en hoe meld je je kind eigenlijk aan voor het voortgezet onderwijs? En hoe zit het als een kind speciale aandacht of extra ondersteuning nodig heeft op school? Voor heldere informatie over al dit soort vragen kunt u samen met uw kind naar deze website gaan.

En mocht het antwoord op uw vraag daar toch niet tussen staan, stel uw vraag dan aan de leerkracht van uw kind of stuur een mailtje naar: servicedesk.ouders@elkadam.nl

Dit wil ik graag weten

Vraag een extra gesprek aan bij de leerkracht van uw kind. Leg aan de leerkracht uit dat u het niet eens bent met het advies en vooral ook waarom u het niet eens bent. Als u het met de leerkracht niet eens wordt over het advies, vraag dan een vervolggesprek aan. Zorg dat daarbij ook de intern begeleider en/of schoolleider aanwezig zijn. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met de school van uw kind.

Komt u er echt niet uit samen met de school? Dan kunt u een klacht indienen bij het bestuur van de basisschool van uw kind. U vindt die klachtenprocedure op de website van het bestuur van de school. Hier vindt u alle scholen in Amsterdam en Diemen in een handig overzicht. Kies een school op de kaart, of gebruik de filters. Als u een school open klikt, dan ziet u het bestuur staan mét daarbij de website.

Ja, dat kan. Op www.voschoolkeuze020.nl staan alle scholen in Amsterdam en Diemen genoemd. Als uw keuze valt op een van de scholen in Amsterdam of Diemen kan het zijn dat die school meedoet aan de centrale loting en matching procedure in Amsterdam. Meer informatie over de scholen en deze procedure kunt u ook lezen op de website van voschoolkeuze020.

Alle basisscholen en alle scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam en Diemen zijn aangesloten bij het Elektronisch Loket Kernprocedure (ELK). In dit systeem voert de basisschool van uw kind de gegevens in vanuit het leerlingvolgsysteem van de basisschool. De school voor voortgezet onderwijs waar u uw kind heeft aangemeld of geplaatst kan deze gegevens inzien. Uiteraard gebeurt dit beveiligd en kan niemand anders de gegevens van uw kind zien.

De basisschool van uw kind vraagt een toelaatbaarheidsverklaring aan bij het samenwerkingsverband van de plaats waar u woont. Woont u in Amsterdam of in Diemen? Dan is dat bij het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen. Voor meer informatie over deze procedure kunt u kijken op hun website. Woont u in een andere gemeente: vraag bij de basisschool van uw kind na welk samenwerkingsverband betrokken is.

Vervroegde uitstroom is alleen mogelijk in zeer speciale gevallen. De school van uw kind moet dit bespreken met ons samenwerkingsverband én het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen.

Bekijk alle scholen op de kaart

banner boven footer